RECLAME

Ustroń - weg nr. 941

Live streaming op juli 19, 2016
views

Beschrijving

Kruispunt Ustroń Polana. De naam Polana komt van een open plek in het bos bij de Vistula, waar de eerste bewoners zich vestigden ("...12 zahradnikuw kterech mam na polanie ..." - vanaf de eerste vermelding van Polana in 1607). De nederzetting behoorde toe aan Mikolaj Rudzki, van wie het in 1633 werd gekocht door hertogin Elisabeth Lucretia van Cieszyn. Later was Polana een deel van Ustroń Górny, dat een afzonderlijk dorp was tot 1839, toen Ustroń Górny en Ustroń Dolny werden samengevoegd.

In 1792 werd er een papierfabriek opgericht door prins Albert Sasko-Cieszyński. Een stuk van een aangrenzend weiland bij de rivier de Vistula hoorde erbij, dat nodig was voor het bleken in de zon van de linnen lappen, die vervolgens werden gebruikt om papier te maken.

In 1837 werd de papierfabriek verplaatst naar Hermanice, waar zij tot 1933 met onderbrekingen in bedrijf bleef. Assen en hulpstukken voor karren werden er gesmeed. De kracht van de hamers werd geleverd door de rivier de Młynówka die erdoorheen stroomde. In 1899 werd de smederij in Polana geliquideerd en werd in het gebouw een waterturbine geïnstalleerd, die elektriciteit leverde aan de smederij in Ustroń en tot in de jaren 1960 in bedrijf bleef. Naast het gebouw van de voormalige smederij van de papierfabriek is er ook een stuw in de rivier de Mlynowka met vijvers, die het mogelijk maken het waterpeil te regelen in het ernaast gelegen kunstmatige waterreservoir met een oppervlakte van 0,65 ha.

Kaarten
RECLAME
0 Opmerkingen

Inloggen om deel te nemen aan de discussie

RECLAME

Chat

RECLAME
Alleen berichten sturen naar ingelogde