RECLAME

Przeworsk

Live streaming op mei 15, 2017
views

Beschrijving

Przeworsk - een stad in het woiwodschap Podkarpackie, in het district Przeworsk, in de Rzeszowskie heuvels, aan de rivier de Mleczka, aan de internationale weg E40, een voormalige zetel van de Poolse magnaten.

Het was een particuliere adellijke stad die in 1394 werd gesticht en in de 16e eeuw in de provincie Ruthenië lag. In de jaren 1975-1998 lag het in de provincie Przemysl. Het is lid van de Vereniging van Poolse Steden.

De stad telt 15.733 inwoners (31 december 2010)[4]. De patroonheilige van de stad is Sint Antonius van Padua.

Przeworsk werd voor het eerst vermeld in 1281. De stad werd in 1393 gesticht op het kruispunt van belangrijke handelsroutes, op de plaats van een voormalige Ruthense vesting. Dankzij talrijke privileges en de instelling van een gerechtelijk arrondissement in 1470 werd Przeworsk het tweede stedelijke centrum van het land Przemyśl en bood het onderdak aan adellijke rechtbanken. Jarenlang speelde de stad de rol van een belangrijk centrum van economisch leven, voornamelijk ambachten (weverij) en handel. Talrijke invasies van Tartaren, Kozakken, Russische en Zweedse legers veroorzaakten het verval van Przeworsk. Rond de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw nam de ontwikkeling van de stad toe als gevolg van de vestiging van het landgoed Lubomirski (1825), de bouw van een suikerfabriek (1895) en een spoorwegknooppunt.

Tegenwoordig is Przeworsk een plaatselijk diensten- en industriecentrum en een verkeersknooppunt waar belangrijke verbindingswegen en drie spoorlijnen elkaar kruisen. De stad is het administratieve centrum van het district - het is de zetel van onder meer het districtskantoor, de districtsrechtbank, het bureau van de districtsaanklager, het districtspolitiebureau en de staatsbrandweer.

Er zijn ongeveer 60 historische gebouwen in de stad. De belangrijkste zijn: gotische versterkte kloosters: Bernardine klooster (Kerk van St. Barbara) en het Huis van het Heilig Graf (Basiliek met de Kapel van het Heilig Graf), stadhuis, classicistisch Lubomirski paleis, barok klooster van de Dochters der Liefde, het enige levende openluchtmuseum in Polen "Pastewnik".

Kaarten
RECLAME
0 Opmerkingen

Inloggen om deel te nemen aan de discussie

RECLAME

Chat

RECLAME
Alleen berichten sturen naar ingelogde